Wróć do bloga
Aktualności

Odliczenie VAT bez oczekiwania na fakturę? Przełomowy wyrok unijny kontra twarde stanowisko fiskusa

Odliczenie VAT bez oczekiwania na fakturę? Przełomowy wyrok unijny kontra twarde stanowisko fiskusa

Prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego to absolutny fundament prowadzenia biznesu. W polskiej praktyce gospodarczej reguła od lat była prosta: możesz odliczyć VAT najwcześniej w miesiącu, w którym fizycznie (lub systemowo) otrzymałeś fakturę.

Jednak najnowszy wyrok Sądu Unii Europejskiej z 11 lutego 2026 r. (sprawa T-689/24) wbił kij w mrowisko, wywołując lawinę dyskusji. Czy polskie przepisy bezprawnie ograniczają przedsiębiorców? I co na to Krajowa Informacja Skarbowa? Przyjrzyjmy się szczegółom tej rewolucyjnej sprawy.

Na czym polega unijna rewolucja? (Przykład)

Sąd UE przypomniał o nadrzędnej zasadzie neutralności podatku VAT – przedsiębiorca nie powinien ponosić ekonomicznego ciężaru tego podatku. Według sądu, moment powstania prawa do odliczenia to moment, w którym podatek staje się wymagalny u sprzedawcy. Sama faktura to jedynie wymóg formalny.

Co to oznacza w praktyce? Przeanalizujmy prosty scenariusz:

  • Styczeń: Kontrahent wykonuje dla Ciebie usługę. U niego powstaje obowiązek podatkowy.
  • Luty (np. 5 lutego): Otrzymujesz fakturę od kontrahenta.
  • 25 lutego: Składasz plik JPK_V7 za styczeń.

Jak jest teraz: Zgodnie z polską ustawą o VAT, możesz odliczyć ten podatek dopiero w rozliczeniu za luty (miesiąc otrzymania faktury).Jak mogłoby być według Sądu UE: Skoro w momencie składania JPK_V7 za styczeń (czyli 25 lutego) fizycznie posiadasz już fakturę w ręku, powinieneś mieć prawo ująć ją wstecznie – czyli bezpośrednio w rozliczeniu za styczeń.

Dyrektor KIS studzi zapał: Polski fiskus mówi „NIE”

Przedsiębiorcy pełni nadziei szybko zaczęli pytać o możliwość bezpośredniego stosowania przepisów unijnych. Odpowiedź nadeszła bardzo szybko. W interpretacji indywidualnej z 19 maja 2026 r. (nr 0111-KDIB3-1.4012.150.2026.1.IK) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej zajął restrykcyjne stanowisko.

Fiskus uznał argumentację podatnika za nieprawidłową i podkreślił, że:

  • W Polsce wciąż bezwzględnie obowiązuje art. 86 ust. 10b pkt 1 ustawy o VAT.
  • Moment otrzymania faktury pozostaje kluczową barierą, której nie można przeskoczyć.
  • Wspomniany wyrok Sądu UE (T-689/24) został objęty specjalną procedurą kontroli przed Trybunałem Sprawiedliwości UE (TSUE), co oznacza, że jego moc prawna w Polsce jest na ten moment zawieszona i ograniczona.

Czy warto już teraz odliczać VAT wcześniej?

Choć argumenty unijne brzmią logicznie i dają solidny oręż do ewentualnej walki w sądzie, samodzielne, wcześniejsze odliczanie VAT wiąże się obecnie z ogromnym ryzykiem.

Wybierając ścieżkę unijną, narażasz się na bezpośredni spór z polskim urzędem skarbowym, korekty deklaracji, a w konsekwencji – konieczność obrony swoich racji przed sądem administracyjnym.

💡 Wskazówka od Twojego Biura Rachunkowego

Do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia sprawy przez TSUE lub oficjalnej zmiany polskich przepisów, najbezpieczniejszym rozwiązaniem pozostaje dotychczasowa praktyka. Odliczajmy podatek VAT w okresie, w którym faktura do nas wpłynęła (lub w dwóch kolejnych okresach rozliczeniowych).

Dbamy o bezpieczeństwo podatkowe Państwa firm, dlatego na bieżąco monitorujemy ten konflikt na linii Warszawa – Bruksela. Jeśli sytuacja ulegnie zmianie, natychmiast Państwa o tym poinformujemy!

Podstawa prawna:

  • Art. 86 ust. 1, ust. 10, ust. 10b pkt 1 ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775).
  • Art. 167, 168 oraz 178 dyrektywy 2006/112/WE Rady.
5 wyświetleń

Ostatnie wpisy

Zobacz wszystkie